Planeti na dlani

Namen in omejitve tega področja

V nadaljevanju so predstavljeni osnovni elementi branja z dlani. Zanimivo je, da so ti elementi povsem identično predstavljeni tako v zahodnih kot v hindujskih virih znanja o branju z dlani.

Namen je predstaviti osnove, tako da jih boste lahko sami preverili s pregledom dlani ljudi okoli vas.

Skupna ezoterična teorija, ki jo lahko najdemo tako v zahodnem Hermeticizmu kot tudi v starodavni kitajski in hindujski filozofiji pravi, da je celota razvidna iz vsakega posameznega dela. Tako akupunktura kot tudi modernejše zahodne vede pod imenom »auriculo-medicina«, vidijo uho kot zemljevid, na katerem je razvidno celotno telo. Podobno, iridiologija in refleksna masaža stopal, na osnovi enega dela telesa sklepa na kompletni človeški sistem. Na ravni celice nas ne preseneča več dejstvo, da vsak kromosom vsebuje informacijo, ki je potrebna za izgradnjo celotnega posameznika. V dnevnem življenju se nam zdi povsem normalno, da beremo človeška čustva in osebnost iz njihovih obrazov. Zakaj torej tudi dlan ne bi nosila nekaj odsevov o naravi človeka?

Da bi razumeli, zakaj je to področje pomembno v zbirki znanja o planetarnih energijah, imejte v vidu, da stare šole ne gledajo na dlan kot na zemljevid delov telesa in organov. Namesto tega, opisujejo vzpetine, povzdignjene dele dlani in, kako je vsaka vzpetina ali hribček povezana z eno ali več planetarnih energij.

Desna ali leva roka?

Katero roko pogledamo? Kot boste kmalu opazili, so pri isti osebi, vzpetine in črte povsem drugačne na vsaki roki. Običajna teorija je, da leva roka predstavlja izhodišče, predispozicije in sposobnosti, ki ste jih imeli, ko ste se rodili, med tem ko desna roka predstavlja to kar ste sedaj, po tem, ko ste živeli in se razvijali v nove smeri.

Sprememba rok je lahko prav dramatična, še posebej, če osebe delajo na sebi. To lahko opazujete tudi sami – naredite zapis o vaših dlaneh ta hip (fotokopirajte obe dlani) in povabite k tem tudi vaše prijatelje in otroke. Čez pet let, bodo to fascinantni dokumenti.

dlan1Osnove o črtah

Prva stvar, ki se jo bomo naučili je prepoznavanje treh glavnih črt: srca, glave in življenja.

Začetek črte srca je na strani, kjer je mezinec.

Črti življenja in glave se začneta na strani, kjer je kazalec.

Črte usode ne najdemo na vseh dlaneh.

Tik pod roko so črte, ki obkrožajo zapestje in jih imenujemo zapestnice.

Prsti in planetarne energije

Tradicionalno je palec povezan z Venero, kazalec z Jupitrom, sredinec s Saturnom, prstanec z Apollom/Soncem in mezinec z Merkurjem. Kot bomo videli v nadaljevanju, ti odsevajo razporeditev planetarnih vzpetin.

Ledvice so organ, ki je povezan z Venero, v realnosti pa s povezane z dialektiko, povezavo med Marsom in Venero. Podobno lahko vidimo, da je palec izraz obeh planetarnih energih, Marsa in Venere, ne le Venere.

Kazalec (Jupiter) pogosto uporabljamo za kazanje in usmerjanje – tako kot je Jupiter tisti, ki vodi. Če v pogovoru preveč uporabljate kazalec, lahko izgledate kot, da poskušate naučiti vse ostale, kaj je potrebno narediti.

Na večini rok je prstanec (Apollo) daljši od kazalca. Če velja nasprotno, to kaže na močno planetarno energijo Jupitra.

Seveda ni slučajno, da se črta usode zaključi v smeri Saturnovega prsta.

Dejstvo, da so poročni prstani narejeni iz zlata gre dobro skupaj s tem, da prstanec ustreza Soncu. Glavni organ Sonca v telesu je srce, zato lahko razumemo, zakaj se za nošenje simbola združenja uporablja prav ta prst. Poročeni ljudje pa niso edini, ki nosijo zlat prstan na tem prstu. Kar nekaj redov krščanskih duhovnikov in nun tudi nosi prstan na tem prstu, kot simbol združenja z Božanskim – za kar je Sončev prst še bolj primeren.

V francoščini je eden od načinov, da poveste, da ste imeli intuicijo: »mon petit doigt m’a dit«, kar pomeni: »moj mezinec mi je povedal«, kar se dobro ujema z Merkurjevo naravo mezinca.

Planetarne vzpetine

Nahajajo se pod prstom, vzpetine Merkurja, Sonca, Saturna, Jupitra so ekvivalenca členkov na roki. Venerina vzpetina je večja; vsebuje meseni del pod palcem. Vzpetina Marsa je nad Venerino in pod Jupitrovo.

dlan2Vzpetine neposredno kažejo na naravo planetarne energije. Ko pregledujemo ravno dlan, bo mesnata in izstopajoča vzpetina kazala na intenzivno planetarno energijo, med tem ko spuščena kaže na majhno intenzivnost.

Tu je treba takoj dodati dve pripombi. Najprej, oseba ima lahko močnega Jupitra, vendar kaže le njegove negativne lastnosti. Podobno, velikost vzpetine kaže na moč planetarne energije, ne pa tudi, ali bo oseba pokazala pozitivne ali negativne aspekte, ki so z njo povezani.

Drugič, veda, ki se ukvarja z dlanmi (palmistrija) je bolj komplicirana kot bi lahko pomislili na začetku. Upošteva ogromno število črt in drugih faktorjev, tako da velikost vzpetine sama po sebi ni dovolj, da bi lahko z gotovostjo govorili o kvalitetah planetarne energije.

Vzpetine predstavljajo zelo tradicionalen način ocenjevanja moči planetarnih energij, zato jih je vredno pregledati, ko poskušamo opredeliti dominantne planetarne vplive pri osebi.

In še nasvet: poskusite masirati Lunino vzpetino otrokom, kadar ne morejo zaspati.

Vir:

  • knjiga Planetary forces alchemy & healing: the language behind the body, plants, metals and gems, Samuel Sagan, Clairvision, 1996, ISBN 0958670013

Avtorica

  • Andreja Novak je priznana energijska raziskovalka, astrologinja, terapevtka in avtorica učinkovitih energijske tehnik in delavnic. Kako se udeležiti njenih delavnic in meditacij si lahko pogledate na njeni strani andrejanovak.si, lahko pa jo pokličete preko telefona, več o tem si poglejte na spletni strani Merkaba.si.