ČAKRE

V življenju pride čas, ko se človek začne spraševati marsikaj, med drugim tudi, kako delujemo? Vsi vemo, da nas nekaj obdaja in to so energije.

Danes že pogosto lahko slišimo besedo čakra in po izkušnjah je to ljudem smešno. A smešno ni več, ko ugotovijo, da so zaradi blokade na čakri utrujeni in bolni. Torej čakre so energijski centri, ki kontrolirajo in energizirajo telo in so povezane z notranjimi organi.

Pomembno je, da čakre med sabo lepo sodelujejo in da so povezane, kajti navezujejo se ena na drugo in tudi vplivajo ena na drugo. Pomemben je tudi pretok med njimi, zato je dobro skrbeti za vse in jih negovati, saj tako vzpostavimo v telesu harmonijo, to pa pomeni, da mi dobro delujemo na vseh področjih.

cakre

Pripravila sem kratek opis 7 glavnih čaker, ki so povezane, vsaka tudi s svojo barvo. Zelo zanimivo je, da si te barve sledijo natanko tako, kot si sledijo barve mavrice. Tudi mavrica se začne z rdečo (korenska čakra) in konča z indigo (ažna čakra). Kronska čakra pa je bela, malo mešana z vijolično.

Prva je KORENSKA ČAKRA , ki se nahaja na korenu hrbtenjače in je sedež volje do življenja. Predstavlja najglobjo povezavo z fizičnim telesom, okoljem, družino, obiljem, zdravjem in zemljo. Barva, ki predstavlja to čakro je rdeča in je najbolj gosta. Povezana je z našimi koreninami, prizemljenostjo in preživetvenim nagonom. Tu se skriva živalski, prvinski nagon. Zaradi te čakre smo mi sposobni tudi občutiti nevarnost, zato se tudi umaknemo in to nas ohranja pri življenju. Ta čakra nas povezuje z našimi predniki in nam daje pogum. Dobro je imeti to čakro močno, ker predstavlja stabilnost, varnost, temelj in je osnova na kateri mi potem lahko gradimo. Gre za pristen in dober odnos z naravo. Torej za rast in razvoj potrebujemo trdne osnove in energijo za končno materializacije, ki se skriva ravno tukaj, v rdeči barvi.

Kaj se dogaja, ko je na korenski čakri blokada?

Blokado lahko spoznamo po tem, ko čutimo, da smo utrujeni, čemerni, nimamo prave volje, samozavesti, moči in življenjske energije. Pretirana in nezdrava tekmovalnost, odvisnosti, občutek osamljenosti. Težko naredimo korak naprej, imamo občutek, da stvari niso utemeljene in navsezadnje postanemo res nesrečni in žalostni. Zaradi te blokade so tudi finančne težave in težave s sprejemanjem fizičnega sveta.

Blokada na korenski čakri, ki se kaže na fizičnem nivoju:

Blokada se ustvari zaradi zastoja energije!

 • Artritis, išias, revma, hemeroidi,
 • slaba cirkulacija,
 • bolezni mišic, kosti, slabokrvnost, celulit,
 • bolečine v križu, težave s stopali, koleni…

Kako si lahko sami pomagate in kako krepite korensko čakro?

0Najbolj pomembno je, da je dovolj gibanja, redna vadba, stik z zemljo in vrtnarjenje ima zelo dober vpliv na večanje korenske čakre. Pomembna je zdrava prehrana in čiščenje strupov iz telesa. Če se vam zdi, da vam manjka prizemljenost, potem začutite stopala in moč zemlje, v mislih poskušajte začutiti koliko energije in moči premore naša Zemlja. Zelo pomagajo pozitivne misli, ki so povezane z naravo, varnostjo in da je dober odnos z energijo denarja. Lahko si privoščite masažo stopal z eteričnim oljem, ki pomirja.

Na drugem mestu je SPOLNA ČAKRA , ki leži kakšne 3 cm pod popkom, v spodnjem delu trebuha. Predstavlja energijo, ki je povezana z odnosi z partnerjem, prijatelji in družino. Je tudi sedež kreativne spolne energije – intimnost, kajti ta je pomembna za naše dobro počutje. V tej čakri se skrivajo razne odvisnosti od alkohola, drog, odnosov.  Oranžna barva, ki je barva spolne čakre ustvarja energijo sreče in radosti. Ste vedeli, da nas oranžna barva povezuje tudi z našo podzavestjo in z vsem notranjim raziskovanjem. Glavna naloga in pomembnost te čakre je, da se sprejemamo, povežemo s svojimi energijami, se čutimo in prepustimo raznim užitkom.

Kaj se dogaja, ko je na spolni čakri blokada?

Blokado prepoznamo po čustveni napetosti, pretirani ljubosumnosti, ko ne moremo odpustiti in imamo željo, da bi se maščevali, ko nismo sposobni biti ustvarjalni in imamo probleme s čutenjem strasti, tudi orgazma. Pojavlja se neprestana negotovost in raztresenost. Če nam nekaj moti dobro razpoloženje, potem zdravimo spolno čakro.

Blokada spolne čakre, ki se kaže na fizičnem nivoju:

 • Težave s plodnostjo,
 • spolne bolezni, pri ženskah (tumorji, ciste), neredne menstruacije, težave s prostato (tumor) pri moških,
 • problemi z ledvicami, mehurjem…,
 • težave s hrbtenico, bolečine v križu,
 • razne alergije…

Kako si lahko pomagate sami in kako lahko krepite spolno čakro?

Ne zanikajte svojih čustev, temveč se motivirajte na način, da delujejo v vaše dobro, ne, da se zaradi preveč čustvenosti počutite slabo ali manjvredno. Dogaja se, če zatiramo svoja čustva, da se potem na drugi strani prenajedamo. Torej skrbimo za zdravo astralno telo (čustveno telo) in se krepimo s pozitivnimi mislimi. Najboljše zdravilo je: Sprejmi se, motiviraj se, predihaj stara in boleča čustva in delaj vaje za sprostitev. Če želite zmehčati kvalitete spolne čakre, potem imejte dober odnos z luno in vodo, kajti luna in voda sta življenje.

Tretja čakra  SOLARNI PLEKSUS se nahaja pod prsnico in malo nad predelom želodca. Predstavlja naše skrite talente in je center naše notranje moči. Če za trenutek pogledamo gor k spolni čakri, ki išče veselje in dobro počutje, je solarni pleksus tista čakra, ki točno ve, kaj mi v resnici smo in je edina v kateri se razlikujemo. Tukaj je središče spoštovanja, samodiscipline, volje in ega. Kot zanimivost, ko se solarna čakra zdravi, nam lahko postane slabo, ker se na nekem nivoju še vedno lahko oklepamo osebnosti, čeprav smo v svoji globini prosili za zdravljenje. Ta čakra je rumene barve, barve sonca, ki je središče našega telesa in predstavlja našo osebnost, zato je pomembna osredotočenost na naša notranja znanja in inteligenco. Je center pravih odločitev, ustvarjanja toplote in moči. Če je ta čakra prevelika smo mi jezljivi, oblastni. Glavna naloga in pomembnost te čakre je, da imamo pravi odnos do moči, da smo radovedni, sledimo svojim ciljem in si želimo doseči nekaj v življenju, smo samozavestni in vztrajni. Kritiziranje sebe in drugih nam jemlje in požira energijo te čakre.

cakre

Kaj se dogaja ko je blokada na pleksusni čakri?

To blokado prepoznamo po tem, ko nam primanjkuje samozavesti, ko imamo nejasne misli, strahove (strah pred nepriznanjem…) in dvome. Težave se pojavljajo tudi pri orientaciji in koncentraciji. Pojavlja se prevelika občutljivost, nesigurnost in kronična utrujenost.

Težave zaradi blokade na korenski čakri, ki so fizične narave:

 • Obolenje jeter (jeza),
 • prebavne motnje, želodčne težave, splošno težave s prebavili,
 • težave s kožo, alergijami,
 • težave s preveliko težo, ni vitalnosti…

Kako si lahko pomagate sami in krepite solarni pleksus?

Super je, da gremo na sonce in dovolimo, da nam sončni žarki talijo probleme in strahove, ki nam dajejo čuden občutek v predelu okoli želodca. Ta čakra mora biti lepo pretočna, da potem mi znamo uporabljati svojo notranjo moč in talente, ki jih nosimo s sabo. Koristno je, da si upamo tvegati, prevzemati odločitve, da ne manipuliramo. Spoštujmo sebe in druge! Tudi vadba je pomembna / trebušnjaki, hrana, ki spodbuja prebavo in da ne zadržujemo čustev v sebi. Bodimo radodarni in plemeniti!

Naša peta čakra je SRČNA ČAKRA  ki, leži v sredini prsnega koša in je center ljubezni. Tukaj smo mi na višjem nivoju vsi povezani med sabo. Vemo, da nas sočutje in ljubezen še vedno združujeta. Predstavlja začetek zgornjega niza čaker, ki se odzivajo, ko mi mislimo in prebiramo duhovne vsebine. Nežnost, upanje, harmonija, odprtost, ljubezen, sprejemanje, mir…to so nekatere od glavnih kvalitet, ki nam prinašajo razvoj in duhovno rast. Barva srčne čakre je zelena in je čistilna barva, ki harmonizira dušo in telo. Glavna naloga in namen srčne čakre je, da smo sposobni sprejemati in dajati ljubezen, da smo velikodušni in prijazni. Ko imamo odprto srce, potem smo dobri do sebe in do drugih in na tak način smo psihično in fizično stabilni. Če je čakra prevelika, nas drugi lahko izkoriščajo, ker smo preveč radodarni, tako, da na koncu pride do tega, da se za druge preveč razdajamo, zase pa nam ne ostane dosti časa. Ustvarimo harmonično okolje z ljubečim odnosom do sebe in prijaznostjo do drugih, predvsem pa je dotik tisti, ki zdravi!

Kaj se dogaja, ko je blokada na srčni čakri?

V sebi imamo občutek osamljenosti, počutimo se kot, da nismo vredni ljubezni, pojavi se apatija, prevelika občutljivost, nočne more, čutimo, kot, da sta naš um in telo ločena, v bistvu sta pa še kako povezana. Strah pred zavrnitvijo, zamerljivost, melanholija, sebičnost in hitre spremembe počutja. Tukaj se dotaknemo ponavljajočih bolečih vez, partnerstva in nezmožnosti odpuščanja.

Blokade na srčni čakri, ki se že kažejo na fizičnem nivoju:

 • Težave s srcem (infarkt, bolezni srca, tiščanje v prsnem košu) in ožiljem
 • težave s pljuči, oteženo dihanje, astma,
 • slab imunski sistem,
 • bronhitis…

Kako si lahko sami pomagate in krepite srčno čakro?

Najbolj priporočljiva tehnika za krepitev srčne čakre so dihalne vaje. Pišite si svoja čustva in občutja, rišite mandale, uporabite barve, saj na tak način zdravimo sebe in svojo ranljivost. Dovolimo si čutiti in se odpreti za spremembe in opravljajmo dobra dela.

Peta čakra po vrsti je GRLENA ČAKRA, ki se nahaja v predelu grla in predstavlja komunikacijo, izražanje, kreativnost, inspiracijo, domišljijo in intelekt. Povezana je tudi s tem, kako mi znamo prisluhniti svojemu notranjemu glasu in drugim. Je prva izmed višjih duhovnih čaker. Tukaj se skrivajo prepričanja in manifestacije ciljev. Kakšno komunikacijo premoremo z okoljem? Tisti, ki imate dobro razvito grleno čakro, imate dobre govorne sposobnosti in nimate težav s tremo pri govoru. Nemoteno lahko tudi predajate svoje notranje znanje drugim. Grlena čakra je modre barve in je par z oranžno čakro. Modra barva predstavlja pustolovščino, ustvarjalnost, in z njeno pomočjo najdemo rešitev za vse stvari. Zaradi tega vam kdaj svetujem, da si kupite moder šal, kajti spodbuja kreativni govor, razumevanje, iskrenost in deluje blažilno pri težavah s ščitnico. Ta čakra naj nebi bila prevelika ali premajhna, kajti preveč govora ali premalo izražanja ni dobro za naš razvoj. Bistvo ali naloga te čakra je, da govorimo resnico, sprejemamo svoje izvirne ideje, smo sposobni hitrega in pravega odločanja, ter, da znamo izražati svoje namere in občutja, kar pomeni, da imamo stik s seboj. Kritiziranje in opravljanje drugih ljudi nam zapre to čakro.

Kaj se dogaja, ko je blokada na grleni čakri?

Ko je blokada na grleni čakri so problemi s komuniciranjem z okolico, ne znamo izraziti, povedati, kako se v resnici počutimo, ne moremo izraziti pravega mnenja, pojavlja se strah pred konfliktnimi osebami, trema, napetosti, torej nezmožnost posredovanja našega notranjega sveta ostalim ljudem. Lahko se pojavlja razdražljivost, sramežljivost, ne znamo se pravilno in spontano postavit zase. Pomembno je, da govorimo prave in smiselne stvari v pravem času.

Kako se kaže blokada na grleni čakri skozi fizični nivo:

 • Bolečine v vratu, ramenih, grlu,
 • obolenje ščitnice (preveč aktivna ali premalo), rak v predelu grla,
 • težave z zobmi, dlesnimi, glasilkami,
 • golša, poraščenost,
 • govorne motnje,
 • vnetje debelega črevesja, žolčni kamni..

Kako si lahko sami pomagamo in kako krepimo grleno čakro?

Najbolj pomembno je, da se naučimo izražati v popolnosti in zaupamo v svoje govorne sposobnosti, se ne obremenjujemo kaj si drugi mislijo o nas, kajti, če se bomo potrudili in imeli željo po kreativnem govoru potem bomo hitro napredovali in prerasli stare čustvene miselne vzorce. Domišljija in intelekt imata tukaj veliko vlogo, saj pomagata pri izražanju misli. Petje, razgibavanje ramen in vratu, oblikovanje glasu so stvari, ki krepijo grleno čakro. Smiselno je, da si okoli vratu nadenemo svetlo moder lahek šal, saj ta barva dobro vpliva na predel grla. Turkizna lajša tudi bolečine v grlu, krepi glas in kreativnost. Pomembno je, da dovolj pijemo. Še zlasti, ko govorimo po resnici, se grlena čakra čisti in krepi.

cakre

Šesta AŽNA ČAKRA se nahaja v predelu med obrvmi, na sredini čela in predstavlja ozaveščanje, intuicijo, psihično moč, vizualizacijo, pravo duhovno potovanje. Ažni čakri rečemo tudi središče modrosti. Močno je povezana z našim notranjim duhom in podzavestjo. Pomembno je, da je čista, ker potem mi vidimo prave stvari, ki so pomembne za naše življenje in ne živimo v iluzijah. Predstavlja jo indigo barva, ki ima pomirjevalen učinek, torej če pustimo, da glavo in misli napolni indigo barva se lahko zgodi efekt zbistritve in pomiritve. Indigo je tudi barva duha, ambicij, mistike, ki pomaga, da razširimo svoj um. Pomaga pri osvoboditvi strahov, da čim prej preidemo v stanje razumevanja. Ampak, če je prevelika in je energijska blokada na njej, potem se lahko izgubi stik z realnostjo. Bistvo in naloga te čakre je, da mi pridemo do zavedanja našega notranjega sveta, ga pravilno interpretiramo, ločimo seme od plevela, dosežemo mir in postanemo gospodar svojih pravih misli. Negovanje te čakre nas lahko pripelje do jasnovidnosti in prave intuicije, torej videti prave stvari ob pravem času in znati dojeti vse miselne vzorce, ki nas kakorkoli skušajo ustaviti na naši poti. Razvoj modrosti, nam daje možnost globjega pogleda na življenjske situacije in sposobnost hitrega reševanja.

Tukaj bi izpostavila meni zelo dobro vajo, ker ažna čakra teži k sinhronosti obeh možganskih hemisfer je tale vaja, ki je napisana spodaj, kot nalašč za balansiranje desne in leve možganske hemisfere. Torej glavni namen je, da se ustvari harmonična povezava kvalitet obeh možganskih polovic. Ko se sposobnost linearnega razmišljanja, logike, sistema, analize, ipd., združi s kvalitetami kreativnosti, ustvarjalnosti, povezavo z energijami angelov, energijami narave, ipd., potem naše mentalno telo postane bolj celovito.


cakre1VAJA – RAVITALIZACIJA MOŽGANOV

Navodila:

Zaprite oči in si eno minuto predstavljajte, da se vaša leva možganska polovica začne svetiti in napihovati – postaja vse večja in večja, ter vse bolj svetla.

Enako ponovite z desno možgansko polovico – eno minuto.

Nato še eno minuto posvetite temu, da opazujete, kako sta obe možganski polovici svetli in se napihujeta.

Če to vadite vsak dan, vzame vam 3 minute, bo vaše mentalno telo postalo bolj odprto za dobre energije in za sprejemanje podpore vaše Duše.

(Vir: Delavnice z Andreja Novak)

Kaj se dogaja, ko je blokada na ažni čakri?

Če čakra ne deluje pravilno, potem nimamo občutka za pravičnost, mentalni koncepti delujejo zmedeno, napačno si predstavljamo in razlagamo stvari, tudi idej ne moremo uresničevati kot bi želeli, ker ne vidimo smisla, prave poti in težko si vse skupaj predstavljamo. Težave se kažejo pri koncentraciji, brezvoljnosti, pojavljajo se lahko tudi razni nepotrebni strahovi, npr. strah pred raziskovanjem naših pravih talentov in videnjem resnice. Halucinacije in odtujenost od okolja in ljudi. To čakro zapira nezmožnost udobnega počutja v okolici, ter nezmožnost izvajanja svojih idej.

Kako se blokada kaže na ažni čakri kaže na fizičnem nivoju?

 • Pojavljajo se glavoboli,migrene, lahko tudi tumor v glavi,
 • motnje živčnega sistema (živčni zlom),
 • težave z vidom ali sluhom (kratkovidnost, daljnovidnost, očesna mrena, šumenje v ušesih, naglušnost…),
 • mentalna motnja,
 • težave z sinusi…

kako si lahko sami pomagamo in krepimo ažno čakro?

Poskusimo se dvigniti nad problemi, poslušajmo svojo intuicijo in raziskujemo. Pomagamo si lahko z meditacijami, molitvami, ki so nam blizu, z indigo barvo, ki daje objektivnost in prinaša jasnost v misli. Tudi sama sem poskusila narediti test, na internetu sem poiskala sliko indigo barve in gledala v njo in postala sem bolj zbrala in koncentracija se je povečala, zato lahko vedno, ko vam manjka jasnosti to poskusite narediti sami, dihajte in se sprostite. Uporabite tudi kakšno eterično olje, kot je melisa, evkaliptus…Postavite si cilje in podpirajte svojo vizijo, saj je pri tej čakri pomembno, da se uskladi um in srce. Poiščite smisel v svojem življenju, preberite kakšno dobro knjigo.

Naša zadnja sedma čakra je KRONSKA ČAKRA, ki se nahaja na vrhu glave, predstavlja središče duha, zavesti in povezavo z našo dušo. Skozi to čakro se mi povezujemo z energijo naše duše, z našimi kreativnimi idejami, ki so pomembne za naše poslanstvo na Zemlji. Povezana je s korensko čakro, ki igra vlogo materializacije, torej ideje pridejo skozi kronsko čakro in se dejansko uresničijo zaradi lepe, čiste rdeče čakre. Da smo mi v harmoniji morata biti kronska in korenska čakra v ravnovesju. Barva kronske čakre je bela z odtenki vijolične, ki naproša, da razširimo svoja krila in svojo zavest. Bela barva je barva čistosti, edinstvenosti, resnice. Vijolična pa predstavlja duhovnost, razsvetljenje, željo po ljubezni, transformaciji…Bistvo in naloga kronske čakre je, da mi pridemo do tistih informacij, ki nam bodo pomagale, da ozavestimo nekatere miselne vzorce in se prebudimo. Vse, kar se nam dogaja bi morali znati sprejeti in potem se lahko stvari spremenijo, torej, nekaj smo se naučili in sedaj lahko gremo naprej. Povezuje nas s svetom onkraj fizičnega. Ko je odprta in čista lahko mi pridemo do globokega občutka miru, vse to pa takrat, ko smo mi za to pripravljeni.

Kaj se dogaja, ko je blokada na kronski čakri?

Ko je blokada na čakri, ni veselja, navdušenja in pravega zadovoljstva v življenju. Kaže se pretirano pomanjkanje zaupanja, čutimo krize, naveličani smo vsega, ne moremo radostno sprejemati življenja, ker ni stika z dušo in duhovnega zavedanja. Ne moremo se otresti slabega razpoloženja, težko sprejemamo dobre odločitve in nimamo volje ter moči, da bi naredili red, poudarjen je ego. Pojavlja se strah in fobije pred duhovno preobrazbo. Na koncu tudi depresija, nespečnost in obup.

Kako se kaže blokada na kronski čakri skozi fizični nivo:

 • Pojavlja se izčrpanost,
 • visok krvni pritisk,
 • bolezni možganov, živčne bolezni, rak,
 • težave s kostmi,
 • nesposobnost učenja in koncentracije,
 • vrtoglavica, omotica,…

Kako si lahko sami pomagamo in krepimo kronsko čakro?

Tukaj je najbolj pomembno, da se zavedamo našega nepravilnega razmišljanja, da smo zaradi tega, kar smo počeli, lahko obtičali, imamo občutek, da smo se izgubili. Primerne so meditativne vaje s katerimi presegamo svoj ego, ki je splet nižjih energij. Pomembna je hvaležnost, ljubezen, življenje v sedanjem času, kajti dobro je, da smo tukaj in zdaj, kjer je potrebna akcija. Ravna drža in dihanje po sistemu 6-3-6-3, torej štejemo, 6 sec vdihujemo, na 3 sec zadržimo, 6 sec izdihujemo in spet 3 sec zadržimo, trije cikli so dovolj, da se povežemo z našimi višjimi energijami. Kronsko čakro lahko krepimo, tako kot ostale tudi z afirmacijami in meni je tale lepa:  Povezujem se s svetlobo, ki je nad mojo glavo, kajti to je tista energija, ki je prišla, da podpre moje zdrave in čiste namene. Izziv, ki ga imamo pri tej čakri, je namreč zavedanje, da lahko popolnoma sami vplivamo na misli in spremenimo način svojega življenja.

Lahko pa se pojavi, da je preveč odprta in smo preveč v »Zraku« in to lahko preverimo po tem, koliko imamo realiziranih stvari v življenju? Potegniti jih je potrebno na Zemljo, da lahko opravljajo svojo funkcijo.

Želim vam prijetno duhovno potovanje,

Z ljubeznijo,

Angie

*Vabim vas tudi, da všečkate mojo fb stran, ki jo najdete pod imenom Angie*

cakre

 

Avtorica

 • Andreja Novak je priznana energijska raziskovalka, astrologinja, terapevtka in avtorica učinkovitih energijske tehnik in delavnic. Kako se udeležiti njenih delavnic in meditacij si lahko pogledate na njeni strani andrejanovak.si, lahko pa jo pokličete preko telefona, več o tem si poglejte na spletni strani Merkaba.si.