Duhovni vidik v natalni astrološki karti

Duhovnost je nekaj, kar se nahaja onkraj fizičnega in je težko zaobjeti z našimi čutili, čeprav ravno ta sprejemajo in posredujejo višje impulze in vibracije in prebujajo našo dušo. Bistvo duhovnosti je priti nazaj k sebi, najti svojo dušo in delovati v skladu z lastnim in splošnim najvišjim dobrim. Definicij je ogromno.

Na splošno velja, da v duhovne sfere ne stopamo iz dolgega časa. Neka kritična masa negativnih dogodkov se po navadi pred tem zgodi ( vsaj po mojih izkušnjah), da začnemo najprej zbirati in proučevati informacije, jih preizkušati v praksi, širiti in se poglabljati v duhovne vsebine, bodisi skozi meditacijo, kontrolo in usmerjanje uma, delo in povezovanje z energijami ali višjimi svetlobnimi bitji. Lahko pa samo začutimo željo bo kvalitetnejšem bivanju, brez predhodnih slabih izkušenj, ampak takšnih ljudi je večinoma ( po mojih izkušnjah), manj.

banner-astro

Ker je astrologija, predvsem psihološka, tista veda, ki se ukvarja z notranjimi, psihološkimi gradniki človeka, ki ga sestavljajo planeti, znamenja in hiše v natalnem horoskopu, lahko z njeno pomočjo odkrijemo tudi duhovni potencial osebe, ki se razvija v skladu s stopnjo zavesti v določenem obdobju.

Duhovnost v horoskopu lahko gledamo skozi vse planete in njihovo sintezo, kajti vsak planet ima poleg nižjega, tudi višji vidik in generira posebno energijo v skladu z znamenjem in hišo, kjer se nahaja. Pri tem so še posebej pomembni tisti planeti, ki se nahajajo v vodnih hišah, ki so povezane s čutenjem skozi korenine prednikov (4), globljo transformacijo (8) in mističnim popotovanjem (12), ali so v interakciji z planeti, ki imajo še poseben duhovni pomen, bodisi skozi predajanje, zaupanje in vero ( Neptun, Jupiter) ali okultne, karmične, univerzalne in mistične vsebine ( Pluton, Uran, Neptun ). Prav ti planeti v interakciji s svetili ( Sonce, Luna ) ali osebnimi planeti ( Merkur, Venera in Mars ) in na kotnih točkah ( Ascendent, Descendent, IC, MC), dajejo osebi  poseben pečat, ki je viden tudi navzven. Kaj bomo z duhovnim potencialom ( višji planetarni vidik) naredili in koliko ga bomo uspeli razviti, je odvisno od družinskega in širšega okolja, kulturološke sredine, dobrih priložnosti, našega karakterja.

Osebe, ki imajo planete večinoma v vodnih hišah (4, 8, 12 ), se usmerjajo v duhovnost iz potrebe, da bi se rešile iz vzorca čustvene, seksualne in psihične odvisnosti in nemoči, ki jih v življenju doleti in samo višji, duhovni vidik dojemanja realnosti prinaša njihovo osvoboditev in odrešitev. Planeti v zračnih hišah (3, 9, 11), stremijo k nabiranju duhovnega znanja, preučevanju in izmenjavi informacij zaradi svoje radovednosti, želje po povezovanju in učenju, planeti v zemeljskih hišah (2, 6, 10) pa si želijo konkretne materializacije abstraktnega znanja in so vezani na bolj materialno raven, zato vsaj navzven, tudi največ naredijo v tej smeri. Ognjene hiše ( 1, 5, 9 ) so po moč dojemanja blizu vodnim. Voda začuti, ogenj ve, kaj je bistvo, resnica in prava esenca življenja. Razlika je v intenzivnosti in trajanju. Kotne hiše v horoskopu ( 1, 4, 7 in 10 ) so pomembne zato, ker planeti v teh hišah poskrbijo, da se njihove ( duhovne) vsebine izpostavijo navzven, skozi osebnost, korenine, odnose in javno izpostavljanje. Pri tem je pomembna moč planeta v znamenju.

banner-astro

Kakšen pomen imata pri tem Jupiter in Saturn? Oba sta socialna planeta, ki nas povezujeta z drugimi preko višjih znanj (Jupiter) in hkrati določata meje (Saturn) med osebnim in transpersonalnim svetom ( Uran, Neptun, Pluton). Duhovnost je pravzaprav področje onkraj Saturna, kjer je vse povezano ( Uran), brez omejitev ( Neptun ) in hkrati skrito, težko dostopno in transformativno ( Pluton ), čeprav je vse, kar je zunaj nas, dejansko znotraj nas.  Zato je Saturn še kako pomemben, da kljub širjenju in dvigovanju zavesti in dostopanju do višjih energij duše, ostanemo trdno zasidrani na materialni ravni, ki je nujna za naš fizični obstoj. V nasprotnem smo neživljenjski, izgubljeni, nekoristni in iracionalni, še posebej, če jemljemo duhovnost kot odmik od realnosti, namesto, da bi si z njeno pomočjo olajšali in izboljšali kvaliteto življenje. Menim, da je bistvo duhovnosti, povezati ( sinteza ) vse naše kvalitete na višji ravni, da čim bolj kontinuirano napredujemo v smeri duše in da se ne zapletamo z nepotrebnim balastom, ki nam jemlje dragoceni čas, kajti naše bivanje na zemlji je ( vsaj za večino ) omejeno.

Kombinacija vsega tega, vključno z aspekti, ki jih planeti tvorijo med seboj, kot tudi tranziti in progresije planetov, nam pokaže, v kolikšni meri in kdaj bo duhovni potencial pri osebi prišel najbolj do izraza in kakšne rane se pred tem odpirajo.

banner-astro

Kako pa je z vašim zanimanjem za duhovnost? Ali čutite, da ste povezani z univerzumom in vsem kar vas obdaja? Ali se zanimate za astrologijo in druge mejne znanosti? Ali iščete vaš energijski in duhovni potencial in bi želeli izboljšati vaše zdravje na fizičnem, psihičnem, eteričnem in mentalnem nivoju? Natalna karta pokaže, kje so vaši plusi in minusi pri doseganju višje stopnje duhovnosti in kaj je za vas optimalno.

Autor: Astrologinja Aleksandra
Maj, 2015

Avtorica

  • Andreja Novak je priznana energijska raziskovalka, astrologinja, terapevtka in avtorica učinkovitih energijske tehnik in delavnic. Kako se udeležiti njenih delavnic in meditacij si lahko pogledate na njeni strani andrejanovak.si, lahko pa jo pokličete preko telefona, več o tem si poglejte na spletni strani Merkaba.si.