Luna v moškem horoskopu

Luna je planet naših čustev, nezavednega, doma, otrok. Ženske smo že po naravi bolj čustvene in občutljive in se lažje identificiramo z njo kot moški, ki so po naravi manj čustveni in bolj razumski ter praktični. Luna vlada znamenju Raka, zato so tudi moški, Raki, z njo bolj povezani in je ravno od znamenja in hiše, v kateri se njihova Luna nahaja, odvisno, na kakšen način bodo doživljali svet, kako bodo čustvovali, kje se bodo najbolj čustveno angažirali in kaj je pomembno za njihovo dobro počutje.

V horoskopu moškega je Luna podoba matere, žene in kaže na odnos do žensk nasploh. To ni nič posebnega, dokler nimamo opravka z Luno, ki je v moškem horoskopu bolj izpostavljena. Velik vpliv ima Luna, če se nahaja v eni od prvih dveh ali treh hiš in še posebej, če je prvi planet v horoskopu, gledano od Ascendenta naprej. V tem primeru imamo opraviti z zelo občutljivim in zahtevnim moškim v smislu odnosov in življenja nasploh. Lahko so še bolj neodločni, zamerljivi in obotavljivi, predvsem pa nepredvidljivi, kar je pomembno predvsem v partnerskem odnosu.

Moški so lahko po eni strani na zunaj precej prijetni, družabni, ustrežljivi in nekonfliktni, v krogu družine in intimnih odnosov pa precej zahtevni, kajti njihovo razpoloženje niha in svojo naravo največkrat pokažejo doma, kjer je varno, ne pa navzven, pred drugimi.

Luna v prvih dveh astroloških hišah pride še bolj do izraza, ker se uskladi z našo osebnostjo, z našim zunanjim izrazom, čeprav je človek v samem bistvu morda drugačen. O tem govori Sonce v različnih znamenjih.

Če je Luna v prvi ali drugi astrološki hiši tudi naš prvi planet in je hkrati še v tesnem stiku s kakšnim drugim planetom, se energije planetov povežejo in ojačajo, kar povzroči še večje reakcije. Na primer, če je v kombinaciji s Plutonom, ali v znamenju Škorpijona, kjer se nahaja v dnu, moški to zelo težko prenaša. Najprej zato, ker se preveč intenzivno čustveno zapleta z ženskami nasploh, poleg tega pa ima tudi opraviti z ženskami, ki so manipulativne, ljubosumne in občutljive.

Luna v horoskopu je pravzaprav zelo pomemben pokazatelj, kako bomo krmarili skozi življenje in kako bomo navznoter pomirjeni sami s seboj in s svetom. Čustva ( Luna ) so dejansko gonilo napredka ali pa glavni vzrok za stagnacijo in nazadovanje.

Moški s poudarjeno Luno, bi se moral v življenju zavedati, kako pomembno je zanj, da najprej vzpostavi stik s seboj, svojimi impulzi in reakcijami in da gleda na stvari bolj objektivno in realno. Šele nato bo sposoben dobro krmariti v partnerskem odnosu, kjer je potrebno sprejemati partnerja kot samostojno, svobodno osebo, s katero imata skupne interese in se ljubita, a se ne utesnjujeta in omejujeta.

»Lunarni« moški življenje gleda skozi prizmo čustev, se zapleta s podrobnostmi, predvsem pa s preteklostjo, ki samo ovira napredek v sedanjosti in pusti človeka v neki negotovosti in nemoči.

Zato je dobro, da ženske poznajo natalno karto svojih izvoljencev in ljubimcev, da niso kasneje presenečene, kako se je njihov dragi spremenil od takrat, ko sta bila na začetku zveze.

Tako kot se spreminja Luna preko meseca in preide vse svoje faze, tako se tudi odzivanje in čustvovanje moških s poudarjeno Luno, pogosto spreminja. To velja predvsem za čas polne Lune, ko so čustva se bolj izražena in je lahko prisotna večja razdražljivost.

Takšni moški si želi ženske, ki ji lahko popolnoma zaupa in od nje tudi pričakuje, da bo samoiniciativno prevzela pobudo in pogosto celo odločala namesto njega, kot gonilna sila v odnosu. Ženske lahko nezavedno primerja s svojo mamo, ki je najpomembnejša oseba v njegovem življenju v pozitivnem ali negativnem smislu in jo težko izpustijo iz svojega življenja.

Če ima partnerka vsaj nekaj lastnosti njegove mame, se ji bo globoko odprl in ji zaupal. Pozitivne lastnosti svoje mame lahko obeša na velik zvon in je hkrati s tem izredno občutljiv na vsakršno negativno komunikacijo v zvezi z njo.

Pravzaprav je naloga ženske v odnosu z moškim, ki ima poudarjeno Luno ta, da ga postavi na trdna tla, a z veliko mero obzirnosti in potrpežljivosti, mu stoji ob strani in ga podpira. Še pomembnejše pa je, da mu da jasno vedeti, kaj od njega pričakuje in da je ona tista, ki rabi zaščito, varnost in oporo ( anima – ženski pol ) in da od njega pričakuje ravno nasprotno ( animus – moški pol ). Če pa je ženska že po naravi bolj aktivna in samozadostna ( moški princip ), pa moski se naprej lahko igra vlogo pasivnejšega partnerja, kar mu tudi odgovarja.

Velika prelomnica je, ko ti moški dobijo otroke in ko je potrebno maksimalno prevzeti odgovornost. Takrat se lahko prebudijo v njih tisti pravi občutki, ki jih še bolj trdno zasidrajo v center družine, predvsem pa vzpostavijo ljubeč odnos s svojim otrokom, za katerega bi žrtvovali vse na svetu. Takrat sicer lahko preide pozornost iz partnerke na otroka, ki se mu maksimalno posvetijo. To lahko tudi zabriše konflikte med njima vsaj do obdobja, ko otrok odraste in je potrebno ponovno najti nek skupni cilj, ki bi ju pritegnil in povezal.

Avtorica

  • Andreja Novak je priznana energijska raziskovalka, astrologinja, terapevtka in avtorica učinkovitih energijske tehnik in delavnic. Kako se udeležiti njenih delavnic in meditacij si lahko pogledate na njeni strani andrejanovak.si, lahko pa jo pokličete preko telefona, več o tem si poglejte na spletni strani Merkaba.si.